» » Dolmabahce ve Ataturk Belgeseli - 1981

Dolmabahce ve Ataturk Belgeseli - 1981 |  görsel 1
Yönetmen: Suha Arın
Metin: Çelik Gülersoy
Görüntü Yönetmeni: Savaş Güvezne
Kamera: Hasan Özgen
Müzik : Nevit Kodallı
Anlatan: Süreyya Arın
Format: 35 mm Renkli Film
Süre: 44 dk.
Yapım Yılı: 1981

“Bu Saray artık Allah’ın Gölgesi denilen sultanların değil; fakat, kendisi yaşayan, gerçek bir varlık olan milletin sarayıdır.” 01 Temmuz 1927'de Gazi Mustafa Kemal tarafından söylenen bu sözler, sadece saray için değil tüm Türk milleti için de yeni bir çağın başlamış olduğunu vurguluyordu. 1981 yılında, Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen Dolmabahçe ve Atatürk belgeselinin araştırma safhası bir yıl sürdü, çekimleri ise üç ayda tamamlandı. Belgesel, sarayı mekân ve yapı yönünden incelerken, sarayın Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine Atatürk’ün varlığı ile değişen işlevlerini de karşılaştırıyor.

-Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun batılaşma anlamında mekânsal değişim programının öncülerinden. Bu sarayla Osmanlı yönetimi Topkapı Sarayı’ndan Boğaziçi’ne, Beşiktaş’a taşınır. Bir anlamda “sedir”den kalkan Osmanlı hanedanı “sandalye”ye bu sarayda oturur. Ancak Dolmabahçe Sarayı Osmanlı’nın ilk “dış borçlanmasına” da neden olur.
Cumhuriyet’ten sonra Dolmabahçe Sarayı yeni işlevlerle kullanılır. Atatürk, uzun bir aradan sonra geldiği İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda kalır ve Cumhuriyet tarihimizin pek çok ilerici atılımını bu sarayın salonlarında gerçekleştirir. Ancak bir Cumhuriyet kurucusu olarak saraya ilk girişinde verdiği demeç devrimci dönüşümün yönüne de vurgu yapar.
“Bu saray, kendisini Tanrı’nın yeryüzündeki gölgesi sayan padişahların değil, gerçeğin kendisi olan halkın sarayıdır”. Suha Arın’ın yönettiği belgesel bu bakışla Dolmabahçe ve Atatürk ilişkisini irdeliyor. 12 Eylül koşullarında yapılan belgesel, aynı dönemin baskıcı koşulları nedeniyle yeterince gösterim olanağı bulamamıştı. Bir anlamda belgesel de 30 yıl sonra özgürlüğüne kavuşuyor…






Letitbit Tek Link
http://letitbit.net/download/61874.6...eseli.avi.html

Turbobit Tek Link
http://turbobit.net/nqjkqycorkqt.html

Yazar : Unknown

Merhaba. Ben CEMRESETAY Medya'da yazarlık yapıyorum. Hepimizin ortak amacı, gündemi olduğu gibi tarafsız bir şekilde aktarmaktır.
«
İleri
Sonraki Kayıt
»
Geri
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yap